Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Varför fungerar metoden testcyklist?

Foto av närbild på en cykelsadel med en stad i bakgrunden.
Foto: Alejandro Lopez, unsplash.com.

Vad är det som gör att vi ändrar vanor och börja cykla i stället? Finns det skillnader mellan olika grupper och områden? I ett projekt tillsammans med Helsingborgs stad har forskare Michael Johansson undersökt varför metoden testcyklist fungerar.

Forskningsprojektet, 300 testcyklister, inleddes med att bjuda in 300 bilburna Helsingborgare att byta ut bilen mot cykeln i resor till jobb och skola under 6 veckor. De använde sin egen cykel men fick ett startpaket med cykeltillbehör. Efter veckorna var slut fick deltagarna genom enkäter och intervjuer berätta om sin upplevelse. 87% av deltagarna uppgav då att de skulle fortsätta cykla efter testperioden.

I projektet har de också undersökt om testcyklisterna har lockat andra att börja cykla.

– Deltagarna har påverkat andra i sin närhet att börja cykla. I intervjuer uppger 64 procent att de har inspirerat andra att börja cykla, till exempel familjemedlemmar, vänner och arbetskamrater, säger Michael Johansson, forskare vid institutionen för tjänstevetenskap, Lunds universitet på Campus Helsingborg.

Men varför fungerar metoden så pass bra?

Resultaten visar att framförallt har cyklisterna genom testet upptäckt fördelarna med att cykla. Kortare resor går snabbare, du sparar pengar, får motion och blir allmänt friskare. Med resultat från forskningen i projektet har Helsingborgs stad och Lunds universitet nu lanserat en metodguide för att hjälpa andra kommuner och regioner som vill starta upp liknande projekt.

Mer information

Läs mer om projektet på Helsingborgs stads sida.

Forskningsrapport om projektet.

Här kan du läsa metodguiden.

Michael Johansson.

Michael Johansson

Läs mer om Michael Johansson och hans forskning.