Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Tidigare evenemang

Här listas de tidigare event som ägt rum i nätverket Crocus.

Foto på forskare F. Landau

POLITIK, OFFENTLIG KONST & PLATSVARUMÄRKEN

Välkommen och lyssna på föreläsning om politik och offentlig konst med Dr. Friederike Landau-Donnelly, där hon diskuterar frågor som 'Whose Walls, whose voices? Unpacking Vancouver's Politics of Public Art between Place Branding and Healing'.

Pufendorf IAS Theme Public Art (2022), tillsammans med CROCUS-nätverket och Institutionen för service management och tjänstevetenskap, välkomnar dig till en föreläsning samt efterföljande diskussion med Landau-Donnelly från Department of Cultural Geographyt vid Radboud University, Nederländerna. Landau-Donnellys forskning fokuserar på frågor om konflikter i urbana offentliga rummet, politiska mobiliseringar kring konst, kultur och minne, och "det politiska" i städer. Hon är i Lund på besök i samband med sitt kommande stipendium som gästforskare med Pufendorf IAS Theme Public Art and the New Commons 2022-2023.

Föreläsningen och seminariet hålls för forskare vid Pufendorf IAS Theme Public Art, forskare inom nätverket CROCUS vid Lunds universitet, och forskare vid Institutionen för service management och tjänstevetenskap samt studenter vid Mastern för Culture and Creativity Management vid samma avdelning.

När: tisdag 29 november 2022, kl. 13.00–16.00.

Var: Sal 104C (föreläsningssalen), The Pufendorf Institute, Lunds universitet, Biskopsgatan 3, Lund.


DEN OFFENTLIGA KONSTENS ROLL OCH VILLKOR - SAVE THE DATE 8/12

Pufendorf IAS Tema Public Art (2022) tillsammans med forskningsnätverket CROCUS bjuder in till seminariet 'Public Art – finansiering och process'. Vilka olika alternativ finns för att finansiera och arbeta med och för offentlig konst? Vad kan vi lära av fältet? 

Seminariet arrangeras inom Pufendorf IAS-temat Public Art med CROCUS-nätverket för att koppla ihop och identifiera gemensamma intressen. Under seminariet, som hålls torsdagen den 8 december kl. 9–12, får vi får besök av Inger Lindstedt, professor emerita och ordförande för Malmö Förskönings- och Planteringsförening. Föreningen är en fristående stiftelse som bidragit till konstnärlig berikning, bevarande av kulturarvet och renoveringar i Malmö sedan 1881. Inger kommer att dela med sig av sina erfarenheter och reflektioner kring hur sällskapet har finansierat och arbetat med offentlig konst genom åren. 

Efter seminariet bjuder Pufendorf IAS Theme Public Art in alla deltagare till lunch och mingel. Registrering krävs. Seminariet hålls för forskare inom temat Public Art och CROCUS-nätverk network vid Lund University, forskare vid Institutionen för Service Management och Service Studies samt för studenter vid Culture and Creativity Management Masterspecialiseringen vid samma institution. Observera att seminariet hålls på svenska. 

9.15 - Välkommen 
Presentation av temat Public Art and the New Commons 
Presentation av CROCUS 
Fika
10.30-11.15 - Föredrag av Inger Lindstedt, ordförande för Malmö Förskönings- och Planteringsförening
11.15-12.00 - Diskussion
12.00-13.00 - Lunch

När: Torsdag 8 december 2022 

Var: Pufendorfinstitutet, Lunds universitet, Biskopsgatan 3, Lund 

Anmälan krävs, anmäl dig senast måndagen den 5 december 2022 till marie [dot] ledendal [at] isk [dot] lu [dot] se (marie[dot]ledendal[at]isk[dot]lu[dot]se) 


Utställning av objekt med Cecilia Fredriksson och Marie Ledendal
'Tång + Keramik + Textil' av Cecilia Fredriksson & Marie Ledendal

TÅNG + KERAMIK + TEXTIL

28 september 2022, kl. 13.15–15.00

Plats: RecoLab, Atlantgatan 8, 252 25 Helsingborg

Program:

13:15 - Välkommen
Cecilia Fredriksson - Crocus nätverksuppdateringar

13:30-14:00 - Cecilia Fredriksson & Marie Ledendal
TÅNG + KERAMIK + TEXTIL – work in progress presentation av forskningsprojektet och utställningen. Cecilia Fredriksson och Marie Ledendal från nätverket presenterar en del av det pågående forskningsprojektet Tång + Keramik + Textil i utställningsformat. Projektet bedrivs inom ramen för CROCUS, där Cecilia och Marie undersöker och problematiserar tångens roll genom dess uttryck och materialitet. Forskningsprojektet har tidigare visats på Southern Sweden Design Days 2022.
Cecilia Fredriksson är professor i etnologi vid institutionen för tjänsteledning och tjänstevetenskap vid Lunds universitet. Marie Ledendal är textildesigner och föreläsare i tillämpad visuell kommunikation vid Institutionen för strategisk kommunikation vid Lunds universitet.

14.00-14:15 - Coffee and mingle
14:30-14.50 - RecoLab
Möjlighet att ta en guidad rundtur i RecoLab. RecoLab är ett showroom och en testbädd för innovationer inom avloppssystemet, där bland annat arbete med alger och vattenrening bedrivs i samarbete med det andra tvärvetenskapliga forskningsprojektet vid Lunds universitet.
För mer information om RecoLab klicka här.

14.50-15:00 - Cecilia Fredriksson avslutar dagen
Registrering krävs, registrera dig senast måndag 26 september 2022. 


KONST, KULTUR, PLATS OCH DEMOKRATI

Det tvärvetenskapliga nätverket CROCUS fokuserar kulturella och kreativa näringar och har som mål att skapa en dynamisk och levande miljö som stärker forskning och undervisning vid Campus Helsingborg.

Kulturella och kreativa verksamheter är ofta inbäddade i komplexa nätverk av offentliga, privata, och civila aktörer och resurser, vilket skapar specifika villkor för dem som är verksamma inom dessa områden. Även platser och fysiska resurser sätter villkor och skapar förutsättningar, samtidigt som dessa förändras genom kulturella och kreativa aktiviteter.

Under Our Future City bjuder CROCUS in till flera programpunkter den 8 juni 2022 på temat förändring, rörelse och transformation.

10.00-12 Urban sketching

Öppen sketch-walk i Oceanhamnen under ledning av Christina Forsberg och Cecilia Fredriksson. Urban sketching är del av en kreativ global rörelse som uppmuntrar till att teckna det vi ser i vår närmiljö. Som urban sketcher förskönar du inte det du ser utan du är sann mot ditt motiv, en sorts berättande dokumentation av samtiden. Relationen mellan att teckna och anteckna kan betraktas som en dialog, ett pågående samtal där betydelsen av att anamma ett nytt seende är viktigare än kompetensen att ”kunna teckna”. Hur kan arbetet med skissblock och observationsbaserat tecknande utveckla det visuella tänkandet?

Christina Forsberg har som tecknare och akvarellist mångårig erfarenhet av urban sketching och Cecilia Fredriksson intresserar sig för etnografisk teckning som kreativ metod i olika forskningsprojekt.

Plats: Samling vid Pixlapiren, Oceangatan 2. Medtag papper, pennor att teckna och/eller färglägga med. Akvarell och vatten för dig som vill testa att måla ute. Pappersklämmor/gem om det blåser.

Anmälan: Sketch-walken är öppen för alla och kräver ingen anmälan.
___

10.30-12 Audio walk 

Under vandringen genom Helsingborgs stadsrum möter du olika röster och kreativa tolkningar som väcker frågor om vad som utgör en plats eller en stad. Vandringen startar vid Helsingborgs stadsteater och avslutas på gångbron utanför Campus Helsingborg.

Plats: Vandringen utgår från Helsingborgs stadsteater och avslutas på gångbron utanför Campus Helsingborg. Medtag egen smart telefon.  

Anmälan: Vandringen är öppen för alla och kräver ingen anmälan.
___

12.30-14.50 Samtal om relationen mellan konst, kultur, plats och demokrati

Medverkande:

  • Cecilia Fredriksson, Institutionen för service management och tjänstevetenskap, Lunds universitet. 
  • Christina Forsberg, tecknare och akvarellist
  • Jörgen Dahlqvist, Teatr Weimar och Teaterhögskolan, Lunds universitet.
  • Lisa Fernström, regissör
  • Marie Ledendal, Institutionen för strategisk kommunikation, Lunds universitet
  • Robert Willim, Institutionen för kulturvetenskaper, Lunds universitet

Plats: E7, Campus Helsingborg, lättare lunch erbjuds.

Anmälan: Antalet platser på E7 är begränsade och anmälan görs till ida [dot] de_wit_sandstrom [at] ism [dot] lu [dot] se (ida[dot]de_wit_sandstrom[at]ism[dot]lu[dot]se).
___

15-15.45 Så skapas framtidens bibliotek genom demokratisk innovation och tjänstedesign

I en snabbt föränderlig värld står folkbiblioteken som viktiga demokratiska platser för tillgång till information, men även som mötesplatser och rum för förkovran. År 2026 ska Helsingborgs nya stadsbibliotek stå klart, i processen för att arbeta fram hur biblioteket kan möta framtidens nya villkor tar man stöd av forskning. Helsingborgs bibliotek är mitt i en process för utveckling av framtidens bibliotek, och arbetar med innovation och tjänstedesign för att ta fram bättre sätt att vara relevanta för besökare. Forskare vid Campus Helsingborg har inlett samarbete med Helsingborgs bibliotek för att studera hur detta innovationsarbete utvecklas, och vad det innebär för dem som arbetar på biblioteket, för användare och för utvecklingen av bibliotekstjänster i framtiden.

Medverkande:

  • Katja Lindqvist, docent i företagsekonomi, Institutionen för service management och tjänstevetenskap, Lunds universitet, Campus Helsingborg
  • Josefin Andersson, verksamhetsutvecklare, Helsingborgs bibliotek
  • Maria Johansson-Näslund, bibliotekarie, Helsingborgs bibliotek

Plats: Samtalet äger rum på stora scenen, Campus Helsingborg.

Anmälan: Arrangemanget är öppet och kräver ingen anmälan.


Detalj av keramik
'Tång + Keramik + Textil' av Cecilia Fredriksson & Marie Ledendal

TEXTILE MATTERS 

TÅNG + KERAMIK + TEXTIL under Southern Sweden Design Days

TEXTILE MATTERS samlar sju experimentella projekt. Ett av dem är det pågående forskningsprojektet TÅNG + KERAMIK + TEXTIL som bedrivs inom ramen för CROCUS, där Marie Ledendal och  Cecilia Fredriksson undersöker och problematiserar tångens uttryck och materialitet. Marie Ledendal är textildesigner och lektor i tillämpad visuell kommunikation vid Institutionen för strategisk kommunikation vid Lunds universitet. Hon har en praktikbaserad doktorsexamen inom smarta textiler och textildesign. Hennes forskning undersöker hur konst, mode och materialitet verkar som strategiska kommunikationsbärare och hur visuell representation målmedvetet används som meningsskapande verktyg. Cecilia Fredriksson är professor i etnologi vid Institutionen för service management och tjänstevetenskap vid Lunds universitet. Hon forskar bland annat om tång som erfarenhet och framtida resurs. I utställningen utforskar Marie och Cecilia tången genom akvarell, lera och textila sublimerings- och transfertekniker. 

Plats: Utställningen äger rum på KKV Textiltryck, Galleri Textilkoll, Korsgatan 6, Malmö.

Öppettider:

  • 19 maj smygöppning kl. 12, vernissage kl. 17-21 
  • 20 maj kl. 12-18
  • 21 och 22 maj kl. 11-17

Mer information? Kontakta: marie [dot] ledendal [at] isk [dot] lu [dot] se (marie[dot]ledendal[at]isk[dot]lu[dot]se) eller cecilia [dot] fredriksson [at] ism [dot] lu [dot] se (cecilia[dot]fredriksson[at]ism[dot]lu[dot]se)

COASTLINES

Kreativ metodutveckling och förändringar i kustlandskapet

Den 9 december kl. 10–12 bjuder vi in till ett digitalt seminarium om utveckling av kreativa metoder och förändringar i kustlandskapet.

Seminariet är en gemensam session mellan forskare från Malmö högskola (fakulteten för kultur och samhälle), Lunds universitet (humanistiska och teologiska fakulteterna) och CROCUS (ett tvärvetenskapligt nätverk om kulturella och kreativa näringar på Campus Helsingborg). Vi kommer att göra en presentation om ett kommande forskningsprojekt och hur vi har valt att börja. Vi ser fram emot att diskutera ämnet forskning och hur man kan utveckla det.

  • Cecilia Fredriksson, LU/Crocus 
  • Robert Willim, LU/Crocus
  • Filippa Säwe, MAU 
  • Per-Markku Ristilammi, MAU

Länk till mötet: https://lu-se.zoom.us/j/64319714091

Öppet, ingen registrering krävs.

Välkomna!


CREATIVE WORK: MYTHS, CONDITIONS & CONTEXTS

24 november 2021 kl. 10-12, Crocus nätverksmöte

Kreativt arbete är allt vanligare i beskrivningar av samtida och framtida ekonomier och livsstilar. Kultur och kreativitet beskrivs ofta som centrala element i stads- och regionalutveckling och kreativt arbete främjas som centralt för innovation och tillväxt samt individuellt förverkligande. Vissa skulle hävda att kreativitet och kreativt arbete är ett moraliskt och kulturellt krav i det moderna samhället där vi alla är kreativa arbetare.

I den kommande antologin Creative Work: Myths, Conditions and Contexts siktar vi på att ge empiriska insikter och teoretiska perspektiv på kreativt arbete i stads- och landsbygdsmiljöer och i lokala, nationella eller internationella sammanhang. Detta nätverksmöte erbjuder insikter i projektet och korta presentationer av fyra olika kapitel.

Vi ser fram emot att presentera och diskutera projektet.

  • Erika Andersson Cederholm
  • Katja Lindqvist
  • Ida de Wit Sandström
  • Philip Warkander

Länk till mötet: https://lu-se.zoom.us/j/68125246237

Öppet, ingen registrering krävs.

Välkomna!


INNOVATION INOM DEN KREATIVA & KUTURELLA NÄRINGEN

13 October 2021 kl. 9.00-12.00,  Crocus nätverksmöte

Program: 

9.00 Välkommen - Cecilia Fredriksson & Ida de Wit Sandström

9.15 Tjänsteinnovation vid offentliga kulturinstitutioner – digitala och fysiska utrymmen för biblioteksanvändare
Katja Lindqvist, Department of Service Management and Service Studies
Layla Husain, Helsingborg Public Libraries

10.00Innovationsstöd på LU
Sophie Hydén Picasso, LU Innovation

11.00 Utveckling av en innovationsregion där CCI står i centrum
Charlotte Lorentz Hjorth, Research, Collaboration, Innovation 

11.45 - Dagen avslutas, Cecilia Fredriksson & Ida de Wit Sandström

Länk till mötet: https://lu-se.zoom.us/j/64851287953

Öppet, ingen registrering krävs.

Välkomna!


KULTUR I KRIS?

Kulturutövare i pandemitider

14 juni 2021 9.15–12.00, Crocus nätverksmöte


KREATIVT GREPP PÅ INVASIVA ARTER

Temat Perspektiv på invasiva växter vid Pufendorfinstitutet består av forskare från Lunds universitet och Sveriges lantbruksuniversitet. Här ingår Cecilia Fredriksson och Carina Sjöholm som båda även är verksamma i CROCUS.

I samband med Hållbarhetsveckan i Lund invigde temat utställningen Vem ska bort? Utställningen ger perspektiv på invasiva, främmande växter och bygger på en studie där ett stort antal svenskar beskrivit vad de anser. Några av svaren visas nu tillsammans med akvareller målade av Cecilia Fredriksson i Pufendorfinstitutets trädgård i Lund.  

- Det är nytt och roligt för mig att kombinera måleriet med forskning. Jag intresserar mig för och arbetar med kreativa metoder både här på Pufendorfinstitutet och i CROCUS, berättar Cecilia. 

Utställningen visas i trädgården till och med den 31 maj 2021. 


KREATIVA RUM

Planering och design för ett föränderligt stadsliv
14 april 2021 9.15–12.00,
 Crocus nätverksmöte