Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Satsning på nyligen disputerade forskare ska utveckla handeln i Helsingborg

Tre porträttbilder på Micol Mieli, Yulia Vakulenko och Pernilla Derwik.
Micol Mieli, Yulia Vakulenko och Pernilla Derwik.

För fjärde året i rad har nyligen disputerade forskare verksamma vid Campus Helsingborg haft möjlighet att söka stöd från Helsingborgs Handelsförening. Förutom forskare med koppling till Helsingborg prioriteras satsningar med utgångspunkt i handel, industri, tjänste- och serviceverksamhet. I år tilldelades 1 miljon kronor till tre forskare med kopplingar till Tjänstevetenskap.

Micol Mieli är en av årets stipendiater och ska genom sin forskning utforska digitala lösningar som kan ge synergieffekter mellan aktiviteter och handel i stadskärnan och det som sker i utkanten av staden, i stället för konkurrens dem emellan. 
– Problemet många städer som Helsingborg står inför är att människor glömmer bort centrum när de ska shoppa, till förmån för shoppingcenter i utkanten av staden. Helsingborg har många intressanta områden som inte är nära fysiskt, men ändå inte så långt ifrån varandra. Min plan med projektet är att skapa digitala ytor för att koppla samman de fysiska ytorna, säger Micol Mieli, doktor i tjänstevetenskap och undervisar på programmen i service management.

Yulia Vakulenko vill genom sitt projekt öka kunskapen inom digitalisering, AI och Big Data-tillämpning inom e-handelslogistik, både för industri och akademi. 
– Många digitala innovationer i branschen idag kan inte utnyttjas på grund av bristen på kunskap och expertis. Det tekniska landskapet utvecklas ständigt och en stor utmaning är att försöka hitta de mest effektiva sätten att använda exempelvis AI-baserade lösningar. Min forskning kan användas för att stötta e-handeln och logistikbranschen i denna utmaning, säger Yulia Vakulenko. Yulia är lektor i förpackningslogistik och undervisar på kurser inom supply chain management på masterprogrammet i Service management.

Pernilla Derwik ska i sitt projekt fortsätta att forska vidare om kompetensutveckling med fokus på det informella lärandet, framför allt på arbetsplatser inom handeln. 
– Det informella lärandet är en outnyttjad guldgruva för kompetensutveckling. Genom att belysa strategier som kan användas för att stödja informellt lärande på jobbet hoppas jag att projektet kan leda till mer framgångsrika medarbetare och ökad trivsel på jobbet, men också mer attraktiva och konkurrenskraftiga arbetsgivare, säger Pernilla Derwik. Pernilla är lektor i förpackningslogistik och inriktningsansvarig för kandidatprogrammet Logistics service management. 

Utlysningen är en del av den strategiska satsningen som innebär att Helsingborgs Handelsförening utlyser medel om 1 miljon kronor per år under 2020–2024.
– Genom att satsa på spännande forskning inom våra områden och attrahera unga forskare vill Handelsföreningen bidra till att göra Helsingborg till en ännu mer attraktiv stad och Campus Helsingborg, Lunds universitet till ett ännu mer attraktivt universitet, säger Sven Rosenkvist, verkställande ledamot i Helsingborgs Handelsförening.

 

Kontaktuppgifter:

Micol Mieli, Institutionen för tjänstevetenskap micol [dot] mieli [at] ses [dot] lu [dot] se (micol[dot]mieli[at]ses[dot]lu[dot]se)

Yulia Vakulenko, Förpackningslogistik, Lunds tekniska högskola yulia [dot] vakulenko [at] plog [dot] lth [dot] se (yulia[dot]vakulenko[at]plog[dot]lth[dot]se)

Pernilla Derwik, Förpackningslogistik, Lunds tekniska högskola pernilla [dot] derwik [at] plog [dot] lht [dot] se (pernilla[dot]derwik[at]plog[dot]lht[dot]se)