Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Ny bok om glädjen i att göra empiriska undersökningar

Foto på en hög med böcker. Överst ligger "Den empiriska glädjen".

"Den empiriska glädjen. En vänbok till Malin Åkerström" är en antalogi om glädjen i att göra empirisk forskning och inkluderar flera kapitel som visar nöjet i upptäckandet och nyfikenheten.

– Den här boken är en vänbok till Malin Åkerström, professor emerita i sociologi vid Lunds universitet. Det är en hyllning till den speciella anda och tradition som är typisk för Malin Åkerströms forskning. Med bidrag från 30 författare, från olika forskningsfält, visar boken glädjen i den nyfikenhetsdrivna forskningen, det täta samspelet mellan forskare och empiri, och betydelsen av det oväntade fyndet i forskningen, säger professor Erika Andersson Cederholm, redaktör för boken tillsammans med Katarina Jacobsson och David Wästerfors.

Boken är uppdelad i fyra delar: Brott och straff, kultur och kontroll, interaktioner och ritualer, samt forskare och fält. Som exempel ger boken en inblick i den kittlande spänningen i en biljakt, hur berättelsen om en kulspetspenna kan illustrera vad som är en gåva eller muta, vad som orsakar uttråkning på möten, eller metoder för att studera klagomålshantering inom detaljhandeln.

Om boken

Det finns energi att hämta i empiriska iakttagelser och det kan vara en fröjd att utvinna den energin. Så lyder budskapet i den här vänboken till Malin Åkerström, professor emerita vid Lunds universitet.

Med nedslag i vitt skilda fält och projekt vill författarna exemplifiera och analysera det speciella samspel som äger rum mellan empiri och forskare i olika samhällsvetenskapliga ämnen. Det rör sig om en tolkande aktivitet som är nyfiken och öppen för överraskningar och lyckoträffar.

Malin Åkerström har under flera decennier bedrivit forskning i den här andan och publicerat en rad färgstarka och stilbildande böcker och artiklar.

Den empiriska glädjen är en antologi uppdelad i fyra delar: brott och straff, kultur och kontroll, interaktioner och ritualer samt forskare och fält. Boken innehåller bidrag från 30 författare vid olika lärosäten och riktar sig till forskare och studenter i sociologi, kriminologi, socialt arbete och socialantropologi samt angränsande ämnen.

Här kan du läsa boken (pdf).

Erika Andersson Cederholm.

Erika Andersson Cederholm

Läs mer om Erika Andersson Cederholm och hennes forskning.