Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Forskare från institutionen i nytt råd för gestaltad livsmiljö

Ett gruppfoto. Bilden innehåller även Arctic Design Centers logotyp och EU's flagga.
Ledamöterna i Arctic Design Council. Foto: Arctic Design Center.

Arctic Design Council är ett nytt råd med branschexperter från hela Sverige som ska hjälpa Arctic Design Center i arbetet med att bidra till utvecklingen av gestaltade livsmiljöer i norra Sverige. Elisabeth Högdahl är en av tio medlemmar i rådet.

Arctic Design Council är ett strategiskt råd som ska fungera som stöd för Arctic Design Center, under ledning av Magdalena Malm. Rådet ska bidra med nationell kompetens kring olika frågor som kan kopplas samman med utveckling av gestaltad livsmiljö och som kan sammanföras med lokal kunskap. Syftet är att deltagarna ska bidra med perspektiv, idéer och metoder, och genom diskussion av olika frågor kunna bidra till det lokala arbetet, men också bidra till utveckling som kan få nationell betydelse. En viktig uppgift för de tre forskare som ingår i rådet, kan också bli att skapa mer samverkan mellan forskning och praktik. 

Rådet är kopplat till Arctic Design Centers verksamhet, men har stor frihet att bidra med idéer och perspektiv. Rådets tio personer bidrar med olika kompetens, exempelvis innovation, transport/infrastruktur, miljöfrågor, arkitektur, dialog, it, kulturarv och planering. Förra veckan var det uppstartsmöte på plats i Skellefteå.

– Det här första tillfället användes till att lära känna varandra och vad fokus för mötena ska vara. Projektägare och samverkansparter presenterade viktiga utmaningar i relation till utvecklingen av den gestaltade livsmiljön i norra Sverige, och rådet försökte bena ut vad vi kan bidra med i relation till detta. Det vi har gemensamt är inte minst ett starkt intresse för människor, och mycket av diskussionen handlade om hur vi kan sätta människorna i centrum för den utveckling som sker. Rådet samtalade med utgångspunkt i Politiken för gestaltad livsmiljö kring frågor som: Hur kan vi få med människor på det här? Hur gör vi medborgare nöjda och engagerade? Förhoppningen är att detta projekt även ska innebära både att få testa nya arbetssätt och kompetensutveckling för oss som är med, säger Elisabeth Högdahl, etnolog och forskare vid institutionen för tjänstevetenskap.

Arctic Design Center

Norra Sverige står inför många förändringar. Arctic Design Center arbetar för att bli en ny mötesplats för gestaltad livsmiljö där frågor om arkitektur, design, konst och kulturarv ska lyftas och tas tillvara på. Tanken är att centret ska skapa möjligheter i samverkan med andra till ett mer hållbart norra Sverige. Genom designprocesser med människan som utgångspunkt vill Arctic Design Center verka som en positiv kraft i samhällsomvandlingen.

Läs mer om Arctic Design Center på centrets hemsida.