Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Samtal i Lund om den växande administrationen

Människor i biosittning lyssnar på en person längst fram.

Tjänstedesigners och kvalitetsutvecklare; innovationsledare och ledningsstrateger; HR-konsulter, regionutvecklare och kommunikationsstrateger. Det finns en uppsjö av nya roller och yrkestitlar inom den offentliga sektorn. I ett samtal förenades chefer, strateger och forskare för att diskutera frågan om vad är det som driver framväxten av dessa specialister.

Den 1 december hölls SAMtal i Lund, ett koncept med målet att ge deltagare en möjlighet att diskutera angelägna samhällsfrågor och forskning i ett slutet rum. Vid detta samtal bjöd Centrum för ledning i offentliga organisationer (CLOO) in speciellt utvalda deltagare i form av chefer och specialister inom offentlig verksamhet. Fokuset för dagen låg på frågan "Växande administration inom offentlig sektor – onödigt eller vägen framåt?" 

En del menar att ökningen kan förklaras av nya regleringar och formella krav som ställs på organisationer inom offentlig sektor. Andra diskuterar detta i termer av en tilltagande professionalisering bland yrkesgrupper i stödverksamheter. Ytterligare några pekar på att omvärlden blivit mer komplex, så verksamhetsledningar väljer att låta specialister ta hand om strategiska frågor och uppgifter.

Samtalet inleddes med tre föredrag:

De eleverade administratörernas makt. Johan Alvehus , professor i tjänstevetenskap. CLOO, Lunds universitet

Utmaningar i rollen som innovationsstrateg. Innovationsstrateg Martina von Trampe, Stadsbyggnadskontoret, Helsingborgs stad 

Samarbete – vägen mot en professionaliserad administration. Mats Heide, professor i strategisk kommunikation. CLOO, Lunds universitet

Moderator var Anette Svingstedt.

Detta är SAMtal i Lund

  • Samhällsvetenskapliga fakulteten vid Lunds universitet vill pröva ett nytt koncept för att mötas kring angelägna samhällsfrågor och forskning.
  • I en väl utvald grupp om ca 20-30 deltagare vill universitetets forskare både dela med sig av egna kunskaper och ta in nya.
  • Deltagare utanför universitetet får möjlighet att i ett slutet rum och fritt från dokumentation problematisera samhällsfrågor tillsammans med forskare.
  • I förlängningen är förhoppningen en bättre förståelse av olika samhällsproblem och kanske inleda nya samarbeten eller forskningsprojekt.

Mer information.

Kontakt

Anette Svingstedt

Universitetslektor och forskningskoordinator för CLOO

anette [dot] svingstedt [at] ses [dot] lu [dot] se (anette[dot]svingstedt[at]ses[dot]lu[dot]se)

0708-710 277

Kontakt

Ulrika Westrup

Docent tjänstevetenskap och forskningskoordinator för CLOO.

ulrika [dot] westrup [at] ses [dot] lu [dot] se (ulrika[dot]westrup[at]ses[dot]lu[dot]se)