Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Så återvinner du julgranen

Foto av en gran som ligger slängd på marken. Den är täckt av snö.
Max Raber, Unsplash.com.

Genom att vattna och ge växtnäring kan julgranen hållas vid liv länge, men förr eller senare blir granen något som ska kastas. Vad gör man med julgranen när det är dags att ta farväl?

I mellandagarna medverkade Torleif Bramryd, professor emeritus och miljöstrateg hos P4 Kristianstad och berättade om hur vi återvinner julgranen.

– När julgranen ska slängas tar du den till en återvinningsgård och sorterar som trädgårdsavfall. Sedan blir det antingen kompost eller biokol, vilket är vanligt här i Skåne. Har du en stor trädgård kan du sätta ut julgranen, kanske medan den ännu är grön, så kan både fåglar och insekter ha nytta av julgranen ett tag. En annan möjlighet att dra nytta av granen är om man har en flishugg. Då kan du låta julgranen gå igenom den och sedan använda flisen i blomsterrabatter. Fliset sänker pH-värdet och motverkar ogräs. Istället för att köpa täckbark kan du alltså använda julgransbiomassa, säger Torleif Bramryd till P4 Kristianstad.

– Som gammal växtekolog har jag tittat mycket på de naturliga processerna i en granskog och som miljöstrateg eftersträvar jag att vi ska efterlikna naturens egna processer. Framförallt vill jag att materialen ska användas så länge som möjligt innan de blir avfall.

Förutom julgransåtervinning kommer det även råd om hur du gör med paketpapper och matrester. Hör hela inslaget och alla Torleifs tips här. Torleif medverkar ca 37 minuter in i klippet. 

Torleif Bramryd.

Torleif Bramryd

Läs mer om Torleif Bramryd och hans forskning.