Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Panta mera – nya grepp ska öka återvinningen

Pantautomat butik
Foto: Christoffer Torstensson

Plastpåsar, kläder – och snusdosor. Från att tidigare främst ha gällt pet-flaskor och burkar blir nu allt fler konsumtionsvaror och förpackningar pant- eller återlämningsbara. De nya greppen ska få oss att återvinna mer, men kommer de att lyckas? Vår forskare Hervé Corvellec menar att pant som metod kan vara effektivt för att få oss att återvinna mer.

I en artikel från TT beskrivs nya grepp för återvinning där pantande breddas till fler konsumentvaror än de traditionella. I artiklen tas appen Pantapå upp som exempel, ett nytt sätt att kunna panta sina förpackningar och plastpåsar på återvinningstationen genom att scanna sträckkoden. Konsumenten kan själv välja vad den insamlade summan ska användas till, presentkort eller exempelvis välgörenhet.

Vår forskare Hervé Corvellec, som forskat om avhallshantering uttalar sig i artikeln och menar att pant som metod kan vara effektivt för att få oss att återvinna mer.

"Det ekonomiska värdet för det som annars skulle vara ett avfall är väldigt synligt och det är pedagogiskt. På det viset skulle jag säga att det är ett incitament. Jag skulle inte säga att det nödvändigtvis är storleken på summan som är viktig, det är synliggörandet. Vad gäller återlämningssystemen för kläder spelar företagen också en viktig roll för att få oss att återvinna mer. De spelar rätt så stor roll eftersom de bygger ut en insamlingsinfrastruktur där det inte finns. De har skapat en möjlighet och en viss medvetenhet där det inte fanns."

 

Läs hela artikeln från TT, skriven av Britta Kramsjö, som publicerats i bland annat Helsingborgs dagblad 190825.