Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Novemberbesök och gästföreläsning av Manisha Anantharaman

Bilden visar Manisha Anantharaman framför en skärm med bild på avfall och en avfallsarbetare

Under kommande tre veckor gästas vår institution av Manisha Anantharaman, docent i rättvisa, gemenskap och ledarskap vid Saint Mary’s College of California.
– Jag är glad över att få spendera tid med er på Lunds universitet. Jag hoppas få möjligheten att diskutera tankar och pågående arbeten med så många som möjligt.

Besöket inleddes med en gästföreläsning på ämnet cirkulär ekonomi och råvaruåtervinning i låginkomstländer.

– Cirkulär ekonomi har blivit ett attraktivt system för företag och organisationer, då det ses som ett win-win-system. Det ger dem möjlighet att fortsätta exploatera naturresurser och att producera nytt utan samvetskval, eftersom deras fokus i cirkulär ekonomi har hamnat på återvinningen av material. Och det sker någon annanstans till ett lågt pris, säger Manisha Anantharaman.

Hon menar att cirkulär ekonomi och råvaruutvinning är en ny arena för ojämlikhet mellan länder. Hon varnar för att om strävan efter den cirkulära ekonomin som strategi för ekonomisk konkurrenskraft och grön utveckling fortsätter, kan en växande cirkulär splittring komma att uppstå mellan i- och u-länder, eftersom i-länderna har strukturellt övertag på den globala ekonomin. Det kommer framförallt vara skadligt för de miljontals informella avfallsarbetare i låginkomstländer i Asien, Afrika och Sydamerika. Trots att de utför en viktig del i den cirkulära materialåtervinningen erkänns inte deras kunskap och arbete.

– Avfallsarbetare utför nödvändiga miljö- och ekonomitjänster, men under svåra förhållanden. Kommunala koder och regler kriminaliserar ofta deras arbete, och påtryckningar om privatisering gör att de förlorar tillgången till avfall. Även när det tas initiativ för att inkludera informella arbetare i formella återvinningssystem, håller kastbaserade hierarkier och förtryckande relationer avfallsarbetarnas löner låga. För att inse potentialen i det cirkulära systemet att kunna förbättra liven för informella avfallsarbetare, jämsides med miljöbevaring, måste vi röra oss förbi inkludering och ekonomisk tillväxt och istället fokusera på hur den cirkulära ekonomin kan fungera som ett utrymme för socio-ekonomisk återställning, säger Manisha Anantharaman.

Eventet samordnades med SASNET. 
Läs mer om Manisha och hennes forskning.