Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Relationsbyggande viktigt för REKO-ringars överlevnad

Kollage. Till vänster Amanda Isla och Frida Nordlund. Till höger hand som plockar tomater.
Amanda Isla och Frida Nordlund belönades med stipendium från Svensk Handel för sitt examensarbete om REKO-ringar.

Lågkonjunkturen gör att fler vill undvika matjättarna och i stället handla direkt från producent. Men vilka fördelar ger det utöver priset? I examensarbetet "Värdesamskapande inom ett alternativt matnätverk" undersöker Amanda Isla och Frida Nordlund vad som skapar värde för konsumenten som handlar på REKO-ringar.

Att lågkonjunkturen gör att hushållen omvärderar sina sätt att handla mat på, och att fler försöker undvika stigande matpriser hos de stora livsmedelskedjorna och istället handla direkt från producenter, vet vi redan. Men vilka fler fördelar än pris upplever konsumenter när de handlar från lokala producenter i alternativa matnätverk som Reko-ringar, och hur kan långsiktig överlevnad säkras för alternativa matnätverk? Dessa frågor diskuterar kandidatstudenterna Amanda Isla och Frida Nordlund i ett nyligen publicerat examensarbete som belönats med stipendium från Svensk Handel Stiftelsen Köpmannaförbundet.

Resultaten i examensarbetet visar bland annat:

  • Konsumenterna som handlar via REKO uttrycker genomgående att deras etiska värdegrunder gällande djurhållning är något som driver deras konsumtion via REKO. Genom att få direkt kontakt med producenten och insikt i produktionsprocessen, skapas en tillfredsställelse hos konsumenten eftersom den direkta interaktionen gör det möjligt för konsumenten att ställa frågor till producenterna.
  • Interaktionen som sker på de bestämda mötesplatserna möjliggör att konsumenterna kan ställa frågor och få information, tips och råd av producenterna om produkterna. Vid en kontinuerlig interaktion mellan aktörer på REKO-ringar skapas det successivt ett band mellan dessa vilket i sin tur främjar en god konsumtionsupplevelse. Det finns ett värde i att utveckla och stödja dessa relationer så att de långsiktigt utvecklas och på så vis skapar en förutsättning för att dessa alternativa matnätverk kan överleva på lång sikt. 
  • Det noterades dock att nya konsumenter kan känna sig osäkra på hur konsumtionsprocessen på en REKO-ring ska gå till och vilken producent de köpt produkter av. Detta kan bidra till att konsumtionsprocessen på REKO-ringen kan upplevas som ansträngande för konsumenten.

Läs mer

Examensarbetet med titeln Värdesamskapande inom ett alternativt matnätverk finns tillgängligt på Lund University Publications. Läs examensarbetet här (pdf).

Kontaktuppgifter

Amanda Isla, student vid Institutionen för tjänstevetenskap, Lunds universitet: 0707238401
Frida Nordlund, student vid Institutionen för tjänstevetenskap, Lunds universitet: +3584573442599