Till Praktikgemenskapen bjöds representanter från samtliga delar av det bornholmska livsmedelssystemet, från enskilda producenter till politiker och intresseorganisationer. Mötet var en del av materialinsamlingen i det EU-finansierade Horizonprojektet VERNE (project no. 101181941), där Lunds universitet är ansvariga för en av fem piloter.
Vid mötet diskuterades bland annat värde i matupplevelsen, gemensamma berättelser, lokalsamhällets engagemang, samt stöd och kommunikation kring måltidsupplevelser. Diskussionerna kommer följas upp med ytterligare möten inom praktikgemenskapen, samt deltagande i olika aktiviteter, som arrangeras av de enskilda deltagarna.
Utöver mötet i praktikgemenskapen ordnade forskarteamet även årets sommarskola på temat ”Food, place and innovation” (länk) – ett samarbete mellan Köpenhamns och Lunds universitet, samt en paneldiskussion vid det årliga Nordic symposium for tourism and hospitality research (länk) som även de ägde rum på Bornholm.
Verne-projektet i media:
Turistmonitor, 23 september 2025: https://verneproject.eu/bornholm-featured-in-danish-tourism-magazine-as-verne-circular-food-tourism-hotspot
