Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Beyond Site/Sight: Internationell konferens utforskar kreativitet och platsskapande

Två personer sitter i en soffa. Den ena pratar.
Dennis Kerkhof, Helsingborg stad och Kirsti Mathiesen Hjemdahl, Cultiva Foundation

Den 12 juni startade den tre dagar långa internationella konferensen Beyond Site/Sight arrangerad av det tvärvetenskapliga nätverket CROCUS på Lunds universitet, i samarbete med Helsingborgs stad och Region Skåne. Temat är kulturella rum och kreativitetens villkor med utgångspunkt i platsskapande.

Omkring 70 deltagare kommer under dagarna att ta del av ett gediget program på den gamla Brandstationen i Gåsebäck och på Dunkers Kulturhus i Helsingborg. Konferensens första dag fokuserar på forskning och forskningsmetoder medan andra dagen lyfter frågor om policy och tillämpning. Den tredje dagen handlar det istället om utbildning och tvärvetenskapliga möjligheter för utbildning.

-Under de här dagarna möts forskare från olika discipliner, konstnärer och utövare inom kultur och kreativitet. Tillsammans bygger vi ett "community" med nätverkande i fokus och där nya samarbeten kan skapas, säger Cecilia Fredriksson, projektledare för CROCUS.

Person talar inför publik.
Cecilia Fredriksson håller ett öppningstal.


Programmet under dag 1 inleddes med ett panelsamtal mellan Dennis Kerkhof, Helsingborgs Stad; Kirsti Mathiesen Hjemdahl, Cultiva Foundation och Natalia Bobadilla, LABEX ICCA. Tillsammans med Marie Ledendal diskuterade panelen olika lokala exempel  för utveckling och framväxt av kreativa platser. Dennis Kerkhof berättade bland annat hur de inom staden arbetar för att utveckla området Gåsebäck och vad som har varit viktigt i processen, som exempelvis delaktighet och kommunikation med de aktörer som redan finns i området.

"Temat passar extra bra här på Brandstationen, eftersom det är ett område som håller på att transformeras. Kanske blir detta en framtida hub för kreativitet? Det har heller aldrig tidigare varit en konferens här, så detta är ett pionjärprojekt" säger Cecilia Fredriksson

Flera av konferensens deltagare har delat med sig av sina reflektioner kring platsskapande, dessa går att ta del av på CROCUS webbsida. Samtalen från programmet spelades in och kommer att gå att ta del av i efterhand. 

Ett gruppfoto.
Från vänster: Natalia Bobadilla, Cecilia Fredriksson, Dennis Kerkhof, Kirsti Mathiesen Hjemdahl och Marie Ledendal.
Cecilia Fredriksson.

Cecilia Fredriksson

Läs mer om Cecilia Fredriksson och hennes forskning.