Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Överturism ger lokalbefolkningen problem

Foto som visar Dogepalatset i Venedig packat med folk utanför.

Jan Henrik Nilsson, docent i kulturgeografi och lektor vid Institutionen för tjänstevetenskap, berättar i nyhetsmagasinet Fokus om vad som orsakat den överturism vi idag ser och vilka konsekvenser det får för boende, besökare och platsen i sig.

Överturism skapar problem för boende i populära turistorter som Santorini, Venedig och Barcelona. Infrastrukturen räcker inte till när fler människor samlas på platsen än vad den är tänkt att kunna härbärgera med trafikstockningar, nedskräpning och vattenbrist som följd.

– Det ger dessa platser dåligt rykte i längden. Och till det kommer de sociala avigsidorna som i värsta fall gör att lokalbefolkningen helt enkelt byts ut, säger Jan Henrik Nilsson.

Källa: Artikeln publicerades i Fokus den 10 augusti 2023.

Läs hela artikeln här.