Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Hållbar mobilitet på den skånska landsbygden: nytt projekt med Region Skåne

Regionsbuss på landsväg omgiven av åkrar.
Foto: Lars Dareberg, Skånetrafiken.

I ett nytt projekt som beviljats medel från Region Skåne är målet att undersöka behoven och möjligheterna för hållbar mobilitet på den skånska landsbygden. På sikt bedöms projektet att kunna bidra till bättre förutsättningar att nå de skånska klimatmålen gällande transporter.

– Den tekniska utvecklingen är viktig för att minska utsläppen från trafiken i Skåne. Men för att nå de skånska klimatmålen behöver människor som bor i regionen även förändra sin livsstil, bland annat våra resvanor oavsett om man bor i stad eller på landsbygd, säger Michael Johansson, projektledare och forskare vid institutionen för tjänstevetenskap.

Att trafikera landsbygden innebär stora utmaningar för traditionell kollektivtrafik eftersom landsbygden kännetecknas av utspridd befolkning, utspridda målpunkter och relativt få resande. Den regionala kollektivtrafiken har ofta en låg turtäthet och ett stort fokus på arbetspendling, på bekostnad av fritidsresor. Även bristande samordning över kommun- och länsgränser skapar hinder och kan leda till långa väntetider.

– Tanken är att projektet ska visa vilka behov och möjligheter som boende på landsbygden har för att kunna röra sig inom och mellan kommuner samt i regionen i stort. En ökad tillgänglighet till hållbar mobilitet på landsbygden erbjuder ökad livskvalitet för ännu fler skåningar. En ökad isolering av boende på grund av sämre kollektivtrafikmöjligheter kan däremot leda till ojämlik hälsa och psykisk ohälsa. Detta vill projektet förebygga genom att förstå vilka mobilitetsbehov olika målgrupper har i Skåne, säger Michael Johansson.

Med hjälp av intervjuer, workshops och enkätsvar med lokala byaföreningar och boende på landsbygden vill de öka kunskapen och förståelsen för behovet av en tillgänglig hållbar mobilitet även utanför Skånes större städer. Projektet ska leda till förslag för samverkansformer och vilken typ av hållbar mobilitet som kan fungerar i ett skånskt perspektiv, genom att undersöka attityder, beteende och normer för resande på landsbygden.

Michael Johansson.

Michael Johansson

Läs mer om Michael Johansson och hans forskning.