Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Frågor och svar om terminsstarten

Ansökan och antagning

När kommer antagningsbeskedet?

Det nationella antagningsbeskedet efter 1:a antagningsomgången blir tillgängligt för alla antagna studenter den 10 juli på Mina sidor på antagning.se. Du måste svara senast den 18 juli, klockan 23.59! Det gör du på Mina sidor på antagning.se. Svarar du inte förlorar du din plats. Om du ångrar dig efter det går det ibland att göra en sen ansökan (se nedan). 
Nästa antagningsbesked kommer efter 2:a antagningsomgången och finns på antagning.se den 24 juli. Det är inget svarskrav på det andra antagningsbeskedet, men om du avstår din plats vill vi att du anmäler detta på antagning.se snarast möjligt eftersom vi har reserver som står i kö.

Om jag inte är behörig, t.ex. inte har Matematik B eller 2a/2b/2c – när är sista dag för komplettering?

Du måste skicka in dina kompletterande betyg till antagning.se (Antagningsservice, Frösön), så att de har dem senast den 19 juni. Om din skola för över betyg till den nationella betygsdatabasen (BEDA), behöver du inte skicka in ditt slutbetyg. Enstaka betyg i ämnen och kurser kan du däremot behöva skicka in. Detsamma gäller intyg från folkhögskolestudier och utländska gymnasiebetyg. Tänk på att det ibland tar några dagar för posten att komma fram.

Sen ansökan till program eller fristående kurs – går det?

När det gäller våra program så öppnar vi inte upp för sen anmälan.
Däremot öppnar vi för sen anmälan till vår fristående kurs "Grundkurs i service management" (30 högskolepoäng). Kursen läses tillsammans med studenterna på första terminen av kandidatprogrammet i service management. Efter avklarad grundkurs finns möjlighet att fortsätta på kandidatprogrammet, i mån av plats. Gör man en sen anmälan rangordnas dessa efter alla de studenter som sökt i tid, utifrån det datum då anmälan inkommit och behörigheten styrkts. Ansökan öppnar på antagning.se den 15 juli.

Möjlighet till sen anmälan kan komma att öppnas för våra övriga fristående kurser, beroende på antal sökande och tillgängliga platser. Håll dig uppdaterad via Antagning.se.

Om jag är reserv på ett av era program, vad ska jag då göra?

Reservantagningen påbörjas direkt efter andra antagningen. Om du blir reservantagen kommer du att få ett nytt antagningsbesked på Mina sidor på antagning.se samt ett mejl med information från institutionen. Om du fortfarande är reserv vid terminsstarten ska du INTE komma till uppropet, vi gör ingen reservantagning på plats.

Finns det chans att byta inriktning på service management-programmet när jag har börjat?

Nej.

Jag fått en plats på ett av era program nu, men vill börja först nästa år. Går det?

Ja, om du som sökande har särskilda skäl. Det kan vara föräldraledighet, studentfackligt uppdrag eller uppskjuten ledighet (arbetstagares rätt till studieledighet). Ansökan ställs till institutionen. Om du inte har några särskilda skäl får du ansöka till programmet nästa år istället.

Varför har min ansökan blivit struken på antagning.se?

Antingen uppfyller du inte behörigheten till programmet eller så kan du ha blivit antagen till ett av dina högre prioriterade val i ansökan. Kontakta Antagningsservice på antagning.se om du har frågor om själva antagningen, då den görs nationellt. 

Om kursstarten

När börjar terminen?

Höstterminen 2025 startar måndagen den 1 september och slutar den 18 januari 2026. Vårterminen 2026 börjar den 19 januari och slutar den 5 juni. När det gäller våra fristående kurser varierar det beroende på vilken läsperiod kursen ges.

Vad innebär första dagen på kandidatprogrammen?

Alla nya studenter på våra program välkomnas till oss den 1 september på Dunkers kulturhus för en gemensam programintroduktion. Du träffar bland annat programansvarig, prefekt och några av våra administratörer. 
På eftermiddagen träffar du sedan din inriktningsansvarig samt dina nya studiekamrater. Vid detta tillfälle sker upprop och registrering. Obs! Du kan inte själv registrera dig på första kursen utan det görs av institutionen.

Den 2 september träffas samtliga nya studenter åter igen för en gemensam föreläsning om att läsa vid universitet följt av kursintroduktion av den första delkursen. Eftermiddagen avslutas med fortsättning av föreläsningen om att läsa vid universitet. Samtliga föreläsningar sker på Dunkers kulturhus (Konsertsalen).

De studentsociala aktiviteterna startar redan den 18 augusti. Glöm inte anmäla dig till Novischveckorna (se nedan).

Hur registrerar jag mig på program eller kurs hos er?

Du blir registrerad genom att närvara på första tillfället på kursen, dvs då vi har upprop. Det är därför viktigt att du meddelar oss om du inte kan närvara på uppropsdagen, annars förlorar du din plats. Du kan inte registrera dig själv på varken program eller kurs - utan vi registrerar dig när du kommit hit!

Om jag är antagen på program eller kurs, men inte kan komma på uppropet?

Hör av dig till oss, info [at] ses [dot] lu [dot] se (info[at]ses[dot]lu[dot]se), innan terminsstart eller kursstart och meddela att du vill behålla din plats. Du får sedan komma till vår expedition på Campus (våning E3) snarast möjligt för att bli registrerad på programmet eller kursen.

Vad är Novischveckorna och när börjar de?

Det är studentföreningen Agora som anordnar Novischveckorna och dessa är du välkommen att delta i om du är antagen till kandidatprogram eller grundkurs hos oss. 
Agora arrangerar studentsociala aktiviteter cirka 2 veckor innan terminsstarten, från den 18 augusti. Glöm inte att anmäla dig direkt till Agora! Läs mer och hitta länk till anmälan på deras hemsida.  Följ deras konto på Instagram @agorasnovischveckor för uppdateringar. Anmälan stänger den XX augusti.

Praktisk information

Hur hittar jag kursplaner och vilken litteratur vi ska ha?

Du hittar länk till kursplaner och litteraturlista under respektive program eller kurs som du ska läsa på terminsstartssidan.

Var finns schemat?

Länk till schemat finns på sidan för respektive program eller kurs under terminsstartssidanTänk på att schemat är preliminärt och ändringar kan komma att ske.

Hur får jag studiemedel från CSN?

När du ansökte till programmet kunde du kryssa i en ruta om att du ville ha studiemedel från CSN om du blev antagen. Kryssade du i denna ruta får du en blankett hemskickad från CSN. Gjorde du inte det kan du kontakta CSN på www.csn.se. Tips! Du kan ansöka om studiemedel för två terminer i taget och på så sätt slippa ansöka igen inför vårterminen.

Hur söker jag studentboende?

För att få information om hur du får studentboende i Helsingborg, gå in på www.helsingborgsstudent.se. Du kan också maila till: studentbostad [at] helsingborg [dot] se (studentbostad[at]helsingborg[dot]se) eller ringa 042-10 50 00.

Helsingborgshem släpper sina studentlägenheter inför hösten 2025 i samband med respektive antagningsbesked. Lägenheterna hyrs ut utan hänsyn till köpoäng så det är först till kvarn som gäller.

Här hittar du lägenheterna.

Får jag en fadder?

Ja, alla antagna studenter som anmält sig till Agoras Novischvecka (se ovan) tilldelas en faddergrupp som de träffar i början. Om du är reserv och blir antagen senare kan du kontakta fadderansvarig för att anmäla dig till Novischveckan och få en faddergrupp. 

Jag har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, vilket stöd finns?

Om du vill få information kring vilken typ av stöd det finns för dig vid LU är du välkommen till informationsmöte på Campus den 27 augusti kl 16.00-17.30. Läs mer här och hur du anmäler dig (pdf)

Antagen eller reserv?

Den 10 juli får du ditt antagningsbesked på "Mina sidor" på antagning.se. Du måste svara senast den 18 juli. Är du reservplacerad tackar du ja till din reservplats.

Den 24 juli får du det andra antagningsbeskedet, inget svarskrav. Om du är reservplacerad ska du avvakta – vi börjar med vår reservantagning efter andra antagningsbeskedet och du kommer att få ett nytt antagningsbesked på "Mina sidor" samt mejl från oss ifall du blir antagen.

Har du frågor om antagningen – hör av dig i första hand till antagning.se eller Lunds universitets antagningsavdelning.

Studentboende?

studenter

För att få information om hur du får studentboende i Helsingborg, gå in på www.helsingborgsstudent.se. Du kan också maila till studentbostad [at] helsingborg [dot] se eller ringa till 042-10 50 00 om du har frågor.

Är du redan student hos oss?

Information om din nästa kurs hittar du på aktuell kursyta i Canvas när det närmar sig kursstart.