Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Nya upplevelser väntar för studenter på utbyte

Sydney
University of New South Wales i Sydney är en av destinationerna för våra studenter i höst.

Just nu är det flera av våra studenter som gör sina sista förberedelser inför att åka på utbytestermin till hösten och förhoppningsvis få många spännande och nya erfarenheter. Vi frågade tre studenter om vad de ser mest fram emot, vilka kurser de ska läsa och hur processen har sett ut.

Erik Larsson - Vrije University of Brussels, Belgien

Erik Larsson
"Jag ser fram emot att få nya upplevelser och lära mig nytt, både akademiskt och som person" säger Erik Larsson.

Vilka kurser kommer du att läsa på plats?

För tillfället är inte alla kurser redo, då jag fortfarande är mitt i processen i att få alla kurser accepterade. Något som är säkert är att det främst är kurser inom Business, så som ”Financial and Managerial Accounting”, ”Decision Analytics”, ”Oporations Management” samt ytterligare två kurser som inte än är klara. 

Vad ser du mest fram emot?

Måste ändå vara att åka i väg från Sverige och Lund för att få nya upplevelser och lära mig nytt, både akademiskt och som person. Jag tror även ett utbyte kommer ge motivation att återvända till våren för att skriva kandidatuppsatsen och förhoppningsvis ge mig inspiration till ett bra skrivande. Även det att plugga på ett helt nytt sätt, då Vrije har så kallade ”Finals” i slutet på varje termin.

Hur har förberedelse/antagnins-processen sett ut?

Det är många olika steg och dokument om skall skickas in och det är ofta en lång väntan innan man får svar. Det ser även olika ut för varje skola och man måste orientera sig och anpassa sig efter deras krav.  Man lär sig väldigt mycket under processen och i slutändan är all mörda värd, förhoppningsvis…


Fanny Andersson - University of New South Wales i Sydney, Australien

Fanny Andersson
" UNSW är rankad på plats 44 av alla universitet i världen och jag ser verkligen fram emot att läsa väldigt givande och lärorika kurser" säger Fanny Andersson

Vilka kurser kommer du att läsa på plats? 

Allt är inte riktigt klart än men jag kommer troligtvis att läsa Accounting Analytics for Business Decision Making, Environmental Sustainability, Operations Management och Creating Social Change. 

Vad ser du mest fram emot? 

Att vara tillbaka i Sydney! Älskar Australien som land och ser fram emot att hänga på stranden, surfa, njuta av härligt väder och träffa nya människor. Dessutom är UNSW rankad på plats 44 av alla universitet i världen och jag ser verkligen fram emot att läsa förhoppningsvis väldigt givande och lärorika kurser där. 

Hur har förberedelse- & antagnings-processen sett ut? 

Det har varit en lång process. Fick första nomineringsbeskedet i början av februari. Därefter var det dags att börja söka kurser på UNSW och säkerställa att de matchar mina kurser i Lund. Skolan jag ska till krävde också att jag gjorde ett språktest. Förra veckan fick jag mitt slutgiltiga besked att jag blivit antagen! Flygbiljetten är bokad och nu återstår det bara att ansöka om visum och lite annat smått och gott som ska skickas in. 


Emelie Nordström - Ritsumeikan University (Ibaraki Campus) i Kyoto/Osaka, Japan 

Emelie
"Antagningsprocessen såg till en början ganska lång och komplicerad ut, men den är absolut inte omöjlig!" säger Emelie Nordström

Vad ser du mest fram emot?

Som hälsa-student ser jag allra mest fram emot att få en djupare insikt och förståelse för hur den japanska kulturen influerar i det organisatoriska tänkandet och hur detta kan påverka interaktioner över internationella gränser. Det ska bli otroligt intressant att bli exponerad för nya idéer och strategiskt tänkande, samt hur kombinationen av japanskt och svenskt idétänkande om t.ex. ledarskap kan öppna för nya perspektiv.

Hur har förberedelse/antagningsprocessen sett ut? 

Antagningsprocessen såg till en början ganska lång och komplicerad ut, men den är absolut inte omöjlig. Det viktigaste att komma ihåg är att inte vänta med att samla ihop alla nödvändiga dokument - så fort min internationella koordinator skicka information om vilka dokument som efterfrågades, såg jag till att kontakta utfärdande instanser direkt. Lunds universitet utfärdade ett ‘Certificate of English Proficiency’, men för att vara på säkra sidan anmälde jag till ett TOEFL-test då detta var ett av de officiella engelska test som godkändes av Ritsumeikan. Det behövdes även ett intyg från CSN om att jag var berättigad studiemedel för utbytesstudierna, ett s.k. Letter of Recommendation, Academic Transcripts och Certificate of Registration - vilka Lunds universitet hjälpte mig med. Mycket av hjälpen och kontakten kom/skedde via den internationella koordinatorn, men även med studievägledaren. I ansökan förbereddes ett ‘Certificate of Eligibility’, vilket är ett nödvändigt formulär för att Ritsumeikan ska kunna göra en inbjudan för visumansökan senare i sommar. Likaså kollade jag i förväg upp vilka kurser jag skulle vara intresserad av att läsa, dels för att de ska ersatta kurserna som ges inom service management-programmet, men också för att Ritsumeikan ville veta i ett ‘Personal Statement’ (i ansökan) om varför jag just ville läsa de kurserna.