Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Ulrika Westrup.

Ulrika Westrup

Universitetslektor, docent

Ulrika Westrup.

Chefskapet i ljuset av existentiell hälsa

Författare

  • Alina Lidén
  • Ulrika Westrup

Summary, in Swedish

Att vara chef är en komplex och mångfacetterad uppgift (Andersson et al. 2020; Sandahl & von Knorring 2023; Yukl, 2019; Velten et al. 2017). Chefers arbetsliv beskrivs med ord såsom ad-hoc, fragmenterad, stressfullt, med mera (Arman et al., 2012; Cregårda och Corin, 2019). Tid finns sällan att stanna upp och reflektera över sin arbetssituation vilket leder till en upplevelse att egna tankar, känslor och handlingar går inte ihop (Sandahl & von Knorring 2023). Detta syns inte minst i sjukskrivningsstatistiken som visar på en alarmerande ökning i antalet sjukdagar för chefer på grund av trötthet, ångest och depression (Andrén, 2018; Falck, 2023; Försäkringskassan, 2020; Previa, 2019).
Tidigare forskning har vanligtvis fokuserat på chefers ansvar för medarbetarna och verksamheten medan måendet i chefskapet har getts betydligt mindre uppmärksamhet (Barling och Cloutier, 2016; Lidén et al., kommande; St-Hilaire et al., 2019). Detta trots att tidigare studier i arbetslivsforskning visar att möjligheten till att samtala och reflektera om den egen existentiella hälsa (som är ett fundamentalt mänskligt behov) skapar en grund för välbefinnande som ger en buffert mot stress- och utmattningsproblematik (Sandahl & von Knorring 2023; Youssef & Luthans, 2007). Men, det finns fortfarande begränsad kunskap om hur måendet i chefskapet bättre kan stödjas för att kunna hantera existentiella och känslomässiga utmaningar. Vi menar därför att vi behöver sätta ljuset på hur existentiell hälsa skulle kunna vara en viktig beståndsdel i ett hållbart chefskap.
Studiens syfte är att öka kunskapen om hur samtal och reflektion kan organiseras för att stödja chefers existentiella hälsa. Studien bygger på sex fokusgrupper med 33 deltagare (chefer och HR-specialister samt företagshälsovård) totalt och fyra chefsamtal med en grupp bestående av sex chefer inom en svensk medelstor kommun. Vi kan konstatera att studien visar att chefernas möjlighet att tala om sitt mående i rollen som chef, är avsevärt begränsad och att det oftast är något som förbises eller åtminstone omgärdas av tystnad inom organisationen. Chefers mående ses om ett individualiserat problem. Även om orsakerna kan vara mångfacetterade, så ses lösningarna som till syvende och sist individens ansvar. Det stöd som cheferna efterfrågar är organiserade forum för nätverkande för att kunna prata och reflektera om hur man har det med sitt mående i sitt chefskap.

Avdelning/ar

  • Institutionen för tjänstevetenskap

Publiceringsår

2024-06-18

Språk

Svenska

Sidor

127-127

Dokumenttyp

Konferensbidrag: abstract

Ämne

  • Work Sciences

Conference name

FALF Forum för Arbetslivsforskning 2024

Conference date

2024-06-17 - 2024-06-19

Conference place

Göteborg, Sweden

Aktiv

Published