

Pågående forskningsprojekt:
”Risk, trust and choice – An ethnographic research on the health markets” (Avhandlingsarbete, preliminär titel).
Kan du berätta lite om forskningsprojektet?
– Mitt projekt är inriktat på medicin och hälsa, med fokus på handeln med medicin. Folk kan i en del fall göra medicininköp i en gråzon och använda sig av olika mer eller mindre informella kanaler. Vi lever i en tid av globalisering, med möjligheter att handla på nätet och att handla i andra länder. Det här kan orsaka problem som innebär utmaningar för samhället.
– Jag skulle säga att det är ett tvärvetenskapligt forskningsprojekt, med anknytning till konsumtionsvetenskap, medicinsk antropologi och tjänstevetenskap.
– Falska läkemedel är sådana som har fel ingredienser eller fel doser av de ingående ingredienserna eller har felaktiga uppgifter på förpackningarna. Det kan vara medicin som har dålig kvalitet eller är undermålig. Den kan också vara gjord av olagliga företag. I undersökningen handlar det om olika mediciner som är tänkta att användas mot sjukdomar, alltså inte narkotika eller andra droger.
– Priset behöver inte vara huvudanledningen till att man köper medicin någon annanstans. Ibland kan det hända att människor inte vill diskutera med sin doktor, utan föredrar att själva söka på Internet efter mediciner som de vill ha. Ibland är det så att vissa mediciner inte finns tillgängliga på den svenska marknaden, men finns att köpa i andra länder. Det kan naturligtvis handla om andra EU-länder och fullt lagliga medicininköp där. Ett av problemen som kan uppstå gäller inköp och onödig användning av antibiotika (läkemedel mot bakterier), det kan skapa svårigheter för den svenska vården.
– Jag ska undersöka hur folk skaffar de här medicinerna. Tanken är att arbeta med hjälp av frågeformulär och observationer ute på fältet. För närvarande håller jag på med att ringa in frågeställningarna. Framöver handlar det sedan om att analysera de insamlade uppgifterna.
Varför blev du intresserad av detta område?
– Jag blev intresserad av det här forskningsområdet när jag jobbade tillsammans med Susanne Lundin vid Institutionen för kulturvetenskaper. Hon startade ett forskningsprojekt i fjol kring falska läkemedel.
– Falska läkemedel är något som vi alla kan riskera att råka ut för. Det känns som ett mycket viktigt område att studera och det har inte heller forskats så mycket kring de här frågorna ur ett kulturellt perspektiv.
Vad har du forskat om tidigare?
– I Lund har jag gått masterprogrammet i tillämpad kulturanalys vid Institutionen för kulturvetenskaper och för min masteruppsats var jag med i ett projekt om turism. Innan dess läste jag tillämpad språkvetenskap (lingvistik) i Peking och då hade jag inriktning på hur människor som lär sig ett andraspråk använder sina färdigheter.
Varför är din forskning viktig?
– Det är viktigt att öka kunskapen om det här problemet med falska läkemedel och vilka resultat det kan leda till. Vi måste vara medvetna om riskerna.
– Det är också viktigt att förstå hur människor hanterar risker och gör sina val, så att det är möjligt att skapa en bättre och säkrare vårdmiljö.
Har du något ”drömprojekt” du skulle vilja genomföra i framtiden?
– På sätt och vis är det jag håller på med nu kanske mitt drömprojekt. Jag har blivit mycket intresserad av frågorna kring det här området.
Text & foto: Lars Ljunggren
Publikationer
Visar av publikationer. Sorterade efter år och sen titel.
How Swedish Residents Navigate Global Medical Markets
Emma Eleonorasdotter, Rui Liu, Susanne Lundin
(2023)
Webbpublikation"I'm not a jukebox where you push a button and then I sing": Negotiating Medicine Access in Physician–Patient Encounters
Rui Liu, Susanne Lundin, Talieh Mirsalehi, Margareta Troein
(2022) Ethnologia Europaea, 52
Artikel i tidskriftCare in the air? Atmospheres of care in Swedish pharmacies
Rui Liu
(2022) Journal of Material Culture
Artikel i tidskriftAccess to Covid Protection Among the Swedish Public—Who Has It and What They Get: Lessons Learned from Ongoing Research
Rui Liu, Susanne Lundin, Talieh Mirsalehi, Margareta Troein
(2021)
Webbpublikation”Allt fler falska mediciner mot covid-19 i omlopp”
Susanne Lundin, Rui Liu, Talieh Mirsalehi, Margareta Troein
(2021) Dagens nyheter (DN debatt)
TidningsartikelMedicines in the grey market : A sociocultural analysis of individual agency
Rui Liu, Susanne Lundin
(2020) Movement of knowledge : Medical humanties perspectives on medicine, science, and experience , p.233-258
Del av eller Kapitel i bok“Where and how do you buy medicines?” A pilot survey of consumption strategies among the public in Sweden
Susanne Lundin, Rui Liu
(2019) Journal of Public Health
Artikel i tidskriftThe drugs don’t work : Fake medicines are on the rise because of people self-diagnosing and buying online
Susanne Lundin, Rui Liu
(2019) iNews , p.31-31
TidningsartikelFake drugs that could kill are on the rise in Western countries – here’s why
Susanne Lundin, Rui Liu
(2019) The Conversation
Artikel i tidskriftFake meds and grey market: A Sociocultural study on medicine consumption practices among Swedish residents
Rui Liu
(2019)
Konferens - annatSubstandard and falsified medical products are a global public health threat. A pilot survey of awareness among physicians in Sweden
Henrik Funestrand, Rui Liu, Susanne Lundin, Margareta Troein
(2019) Journal of Public Health, 41 p.95-102
Artikel i tidskriftLäkemedel på nya arenor
Susanne Lundin, Rui Liu, Margareta Troein
(2019) Lund Studies in Arts and Cultural Sciences, 24 p.117-127
Del av eller Kapitel i bokGlobal access to quality-assured medical products : the Oxford Statement and call to action
Paul N Newton, Katherine C Bond
(2019) The Lancet Global Health, 7 p.1609-1611
Artikel i tidskriftLäkemedel som hot
Margareta Troein, Susanne Lundin, Rui Liu
(2018) AllmänMedicin, 39 p.39-42
Artikel i tidskriftWhere and how do you buy medicines? A social and cultural study of attitudes towards buying medicines online and abroad among Swedish public
Rui Liu, Susanne Lundin
(2018)
Konferensbidrag: abstractFalsified Medicines : Literature review
Rui Liu, Susanne Lundin
(2016) Working Papers in Medical Humanities, 2
Artikel i tidskrift

Min profil i LUCRIS
Läs mer om min forskning i Lunds universitets forskningsportal.