

Mitt namn är Jonas Bååth och jag forskar om organisering av marknader för mat, dryck och rusmedel. Jag är postdoktor i tjänstevetenskap med inriktning hållbarhet samt affilierad forskare vid CIRCLE – Centrum för innovationsforskning. Min forskning utgår i hög grad ifrån frågor om hur samlällen föder och kan föda sin befolkning, och vilka möjlgheter som finns för att göra det på ett hållbart sätt. Jag fokuserar särskilt på frågor om prissättning, reglering och organisering inom olika marknader för mat och dryck. Min forskning har publicerats i exempelvis Journal of Rural Studies, Current Sociology och Socio-Economic Review.
Som lärare undervisar även inom masterprogrammet i service management på kursen ”The societal organization of markets” samt handleder uppsatser.
FD. Sociologi. Uppsala universitet. 2018
Publikationer
Visar av publikationer. Sorterade efter år och sen titel.
Networks from Markets: The Co-construction of Social and Economic Ties in a Swedish Alternative Food Network
Jonas Bååth
(2022)
Konferensbidrag: abstractHow alternative foods become affordable: The co-construction of economic value on a direct-to-customer market
Jonas Bååth
(2022) Journal of Rural Studies, 94 p.63-72
Artikel i tidskriftThe art of being governed : The implementation of Covid-19 policy in Swedish on-license alcohol service
Jonas Bååth, Johan Nilsson
(2022) Food, Culture & Society
Artikel i tidskriftAvsmakningsmenyn och konstruktionen av kocken som konstnär
Jonas Bååth
(2022) Med konsten till bords: Gastronomisk kalender 2023
Del av eller Kapitel i bokTowards a unified theory of market prices: turning to pricing in practice
Jonas Bååth
(2022) Socio-Economic Review
Artikel i tidskriftSocial lens or inherently social phenomenon? : The study of food in Swedish sociology
Jonas Bååth, Nicklas Neuman
(2021) Current Sociology
Artikel i tidskriftWhy Economic Management Models Do Not Foster Morals
Jonas Bååth
(2021) Symbolic Interaction, 44
BokrecensionExtending Social Resource Exchange to Events of Abundance and Sufficiency
Jonas Bååth, Adel Daoud
(2021) Social Structures of the Mind
Del av eller Kapitel i bokTrip Reports: Exploring the Experience of Psychedelic Intoxication
Jonas Bååth, Johan Nordgren
(2021) Handbook of Intoxicants and Intoxication
Del av eller Kapitel i bokPricing Activities : Bridgeing the Performativity - Coordination Divide in Economic Sociology
Jonas Bååth
(2019)
Konferensbidrag: abstractSelective (E)valuations : The Production of Opacity and Transparency of Values in the Swedish Meat Supply Chain
Jonas Bååth
(2019)
Konferensbidrag: abstractLivsmedelsproduktion : En global-sociologisk historieskrivning
Jonas Bååth
(2019) Mat och ätande : Sociologiska perspektiv , p.271-291
Del av eller Kapitel i bokDen osynliga hand som föder oss : Mat och måltider i strukturellt perspektiv
Jonas Bååth
(2019) Mat och ätande : Sociologiska perspektiv , p.53-72
Del av eller Kapitel i bokÄtandets sociala differentiering
Nicklas Neuman, Jonas Bååth
(2019) Mat och ätande : Sociologiska perspektiv , p.227-247
Del av eller Kapitel i bokBook review: The Invention of Creativity: Modern Society and the Cult of the New
Jonas Bååth
(2019) Acta Sociologica, 62 p.112-114
BokrecensionProduction in a State of Abundance : Valuation and Practice in the Swedish Meat Supply Chain
Jonas Bååth
(2018)
DoktorsavhandlingGenusmönster på svensk måltidslitteratur, eller konsten att döma boken efter omslaget
Jonas Bååth, Nicklas Neuman
(2018) O.S.A.: Gastronomiska akademiens årsbok utgiven för femtionionde året i följd: Gastronomisk kalender 2019 , p.98-114
Del av eller Kapitel i bokBook review: Consumption: A Sociological Analysis
Jonas Bååth
(2017) Acta Sociologica, 61 p.221-222
BokrecensionBook review: Contested Tastes: Foie Gras and the Politics of Food
Jonas Bååth
(2017) Acta Sociologica, 60 p.285-286
Bokrecension