Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Hervé Corvellec.

Hervé Corvellec

Professor

Hervé Corvellec.

The normality of industrial and commercial waste: Economic, Technical and Organizational barriers to waste prevention

Författare

  • Anette Svingstedt
  • Hervé Corvellec
  • Emma Samsioe

Summary, in English

This study shows that the production of industrial and commercial waste should form part of normal organisational practices. When asked about waste prevention, representatives of food, textile, electronics and construction companies in Sweden have difficulties highlighting concrete waste-prevention objectives, measures and outcomes. Instead, they highlight economic, technical, and organisational barriers that prevent them from engaging in waste prevention, thereby endowing the pro- duction of waste with an economic, technical and organisational rationality. This triple rationalisation of waste production amounts to the managerial normalisation of waste that obstructs the implementation of waste prevention policies. Thus, we suggest that these policies aim to de-normalise industrial and commercial waste in similar ways to the measures used to de-normalise household waste.

Avdelning/ar

  • Institutionen för tjänstevetenskap

Publiceringsår

2020-12-28

Språk

Engelska

Sidor

3-11

Publikation/Tidskrift/Serie

Detritus

Volym

13

Dokumenttyp

Artikel i tidskrift

Förlag

IWWG - International Waste Working Group

Ämne

  • Social Sciences Interdisciplinary

Nyckelord

  • Waste prevention
  • Practice theory
  • Industrial waste
  • Commercial waste

Aktiv

Published

Projekt

  • Projekttitel: Att förebygga verksamhetsavfall: in- och upplåsningar

ISBN/ISSN/Övrigt

  • ISSN: 2611-4135