Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Carina Sjöholm

Carina Sjöholm

Universitetslektor

Carina Sjöholm

Litterära resor : Turism i spåren efter böcker, filmer och författare

Författare

  • Carina Sjöholm

Summary, in Swedish

Att resa i spåren av litterära verk är ingen ny företeelse. Inte heller är den helt lätt att definiera; det går sällan att tydligt avgränsa vad som inspirerat till resan – är det boken, filmatiseringen, en intressant författare eller uppmärksamheten kring någon av dessa? Man kan vandra i Cornwall på jakt efter Daphne du Mauriers inspirationskällor, lösa mordgåtor med Agatha Christie, åka buss genom ett våldspräglat Wallanderland eller vistas hela dagar i Astrid Lindgrens värld – turismbranschen har funnit det framgångsrikt att skapa resmål med koppling till litterära verk. Politikerna uppmanar kommuner och regioner att satsa på större besökargrupper och under de senaste åren har kulturella och kreativa näringar betonats. Det har alltså blivit allt viktigare för kommunerna att visa att det finns synergieffekter mellan litteratur, film och turism. Satsningar som de i Ystad, Fjällbacka och Vimmerby har både väckt stor medial uppmärksamhet och skällts för att vara populistiska. Flera motsatspar aktualiseras i analysen av dessa satsningar: populärkultur/finkultur, amatörism/ professionalism, äkta/ oäkta, folkbildning/ kommersialism. För det mesta handlar det om både och. I boken diskuteras relationen mellan plats och resande som inspirerats av litterära förlagor. I boken analyserar lusten att resa, mentalt och fysiskt, i litterära spår.

Avdelning/ar

  • Avdelningen för etnologi
  • Institutionen för tjänstevetenskap

Publiceringsår

2011

Språk

Svenska

Dokumenttyp

Bok

Förlag

Makadam förlag

Ämne

  • Social Sciences Interdisciplinary
  • Ethnology

Nyckelord

  • Litteratur- och filmturism
  • vandringar
  • kulturella och kreativa näringar

Status

Published

ISBN/ISSN/Övrigt

  • ISBN: 9789170611018