I sin avhandling undersöker Rui Liu hur sjukvårdspersonal och vårdsökande förhandlar om sina upplevelser av tillgång till läkemedel. Den undersöker hur sådana förhandlingar förskjuter gränserna mellan professionell kunskap och kunskap för lekmän, och mellan hälso- och sjukvård som offentliga tjänster och som marknadsorienterad verksamhet. Ett centralt fokus är marknaden för undermåliga och förfalskade läkemedel.
– Ämnet är aktuellt med tanke på den rådande inställningen till medicinsk auktoritet och auktoritet i allmänhet, särskilt under covid. En av mina ambitioner var att fokusera på gråzonerna och att öka medvetenheten om vad som räknas som lagligt, säger Liu.
I avhandlingen använder Liu två begrepp: "Assembling" och "Tinkering". Assembling, eller Assemblage, används för att konceptualisera läkemedelskonsumtion som en samling relationer mellan olika enheter. I det här fallet är nyckelentiteterna läkemedel, vårdsökande och sjukvårdspersonal. Tillsammans med termen tinkering, att anpassa och experimentera med medicinsk vård och hälsovårdstjänster, används begreppen för att förklara hur vårdsökande arbetar i gråzoner. Avhandlingen argumenterar för ett behov av alternativa tolkningar av vård och hälsovårdstjänster utanför de traditionella institutionerna. I avhandlingen förespråkas att yrkesverksamma återupptar dialogen.
– Jag strävar efter att inspirera en nyfikenhet hos läkarkåren att utforska vad som händer på områden som de inte kan kontrollera, säger Liu.