Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Ny doktorsavhandling om gråzoner inom sjukvården

Foto av olika tabletter.

Den 24 mars försvarade Rui Liu sin doktorsavhandling "Tinkered Care: Assembling Medicine Consumption in Grey Zones". I avhandlingen undersöks två relaterade områden: å ena sidan vårdsökandes egenvård och strategier för läkemedelskonsumtion och å andra sidan tillhandahållandet av hälso- och sjukvårdstjänster.

I sin avhandling undersöker Rui Liu hur sjukvårdspersonal och vårdsökande förhandlar om sina upplevelser av tillgång till läkemedel. Den undersöker hur sådana förhandlingar förskjuter gränserna mellan professionell kunskap och kunskap för lekmän, och mellan hälso- och sjukvård som offentliga tjänster och som marknadsorienterad verksamhet. Ett centralt fokus är marknaden för undermåliga och förfalskade läkemedel.

– Ämnet är aktuellt med tanke på den rådande inställningen till medicinsk auktoritet och auktoritet i allmänhet, särskilt under covid. En av mina ambitioner var att fokusera på gråzonerna och att öka medvetenheten om vad som räknas som lagligt, säger Liu.

I avhandlingen använder Liu två begrepp: "Assembling" och "Tinkering". Assembling, eller Assemblage, används för att konceptualisera läkemedelskonsumtion som en samling relationer mellan olika enheter. I det här fallet är nyckelentiteterna läkemedel, vårdsökande och sjukvårdspersonal. Tillsammans med termen tinkering, att anpassa och experimentera med medicinsk vård och hälsovårdstjänster, används begreppen för att förklara hur vårdsökande arbetar i gråzoner. Avhandlingen argumenterar för ett behov av alternativa tolkningar av vård och hälsovårdstjänster utanför de traditionella institutionerna. I avhandlingen förespråkas att yrkesverksamma återupptar dialogen. 

– Jag strävar efter att inspirera en nyfikenhet hos läkarkåren att utforska vad som händer på områden som de inte kan kontrollera, säger Liu.

Läs mer om avhandlingen på engelska.

Rui Liu, Phd

E-post: rui [dot] liu [at] ses [dot] lu [dot] se (rui[dot]liu[at]ses[dot]lu[dot]se)

Rui Lius profil i Lunds universitets forskningsportal