Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Hervé Corvellec: Plast och konsumtion hänger ihop

Fotot visar en hög med sopor. Infälld bild på Hervé Corvellec.
Hervé Corvellec om varför det finns så mycket plastavfall.

Att minska plastavfallet och plastföroreningar i våra hav står på agendan för FN’s medlemsländer sedan mars 2022. I en utfrågning arrangerad av franska Sénat och Assemblée Nationale deltog professor Hervé Corvellec som inbjuden expert på plastavfall och svarade på frågan ”varför finns det så mycket plastavfall?”.

I mars 2022 beslutade medlemsstater i FN att utreda möjligheterna till ett lagligt bindande globalt mål för att få slut på plastföroreningar. Det historiska beslutet var ett stort kliv mot ett plastfritt hav. Just nu genomförs förhandlingar om hur detta ska gå till genom ett antal möten över världen och förväntas att vara redo att antas till 2025. I en kommission bestående av den franska Sénat och Assemblée Nationale, där målet är att utvärdera tekniska och vetenskapliga val för att lyckas med detta, hölls förra veckan en utfrågning med företrädare för forskningen om plastföroreningar. Professor Hervé Corvellec från institutionen för Tjänstevetenskap deltog för att prata om hur konsumtion hänger ihop med plasten.

– Jag pratade om varför det finns så mycket plastavfall och satte plastavfallet i ett ekonomiskt sammanhang. Systematiskt har vårt ekonomiska system satt plasten i centrum. Stor mobilitet, stor valfrihet, snabb konsumtion kräver plast för att fungera. Avfall är intimt förankrat i strategier, processer, och prioriteringar i dagens produktion, distribution och konsumtion. Att ta itu med avfall är lika mycket en etisk utmaning som en kulturell, teknisk och social utmaning. Det är därför som det är en särskilt svår uppgift som kräver ett långdraget uppnystande av samhällets struktur, säger Hervé Corvellec.

Läs mer om FN's arbete för att stoppa plastföroreningar här.