Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Forskningsprojekt om minnen bidrar till utformning av ny mötesplats i Helsingborg

Bilden visar människor på en landgång. De åker sparkcykel och promenerar.
Skiss på mötesplatsen från hplus.helsingborg.se.

Mötesplatsen, en landgång över vattnet, ligger i Oceanhamnen som genom Helsingborgs historia varit en viktig arbetsplats för många av stadens invånare. Det är just hamnarbetarnas minnen och berättelser som inspirerat utformningen av mötesplatsen.

Under 2018 pågick ett samarbete mellan Helsingborgs stad och Institutionen för Tjänstevetenskap för att samla in helsingborgarnas minnen från Oceanhamnen. Målet var att testa om minnena kan bidra till att utveckla Oceanhamnen men även ta fram ett förslag till verktyg eller modell för hur människors minnen kan bli vägledande i platsutvecklingsprocesser.

Elisabeth Högdahl, forskare på Institutionen för Tjänstevetenskap vid Lunds universitet drev projektet tillsammans Jessica Engvall, enhetschef för samhällskommunikation i Helsingborgs stad. Efter insamlingen av minnen, som pågick under ett års tid togs ett förslag till modell för hur människors minnen kan omvandlas till innovativ stadsutveckling.

Nu har dessa minnen blivit en del av en ny mötesplats som 21 april invigdes i Oceanhamnen. Konstnären Gunilla Bandolin som har varit med och utformat landgången har inspirerats av Elisabeth Högdahls intervjuer och insamlade historier från människor som under flera decennier arbetat i hamnen.

- Det är som minnets kompost. Allt har sjunkit ner och överlappar varandra, och det är bara några ord som går att läsa. Lite minne, lite oklarheter, lite namn och platser, säger Gunilla Bandolin till Helsingborgs dagblad.

Läs mer

Läs artikeln i Helsingborgs dagblad.

Läs mer om forskningsprojektet på Lunds universitets hemsida.

Läs om resultatet på H+ hemsida.