Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Forskare: Yrkesfiskare på väg att dö ut

fiskare
Fotograf: Tomas Ohlsson

Malin Anderssons forskning om kustnära yrkesfiske uppmärksammades i gårdagens DN. I reportaget får man även följa yrkesfiskaren Svenne Hansson som startade hotellverksamhet.

1938 arbetade drygt 14.000 personer med yrkesfiske i Sverige. Malin Andersson berättar:

– I dag består yrkeskåren av drygt 1.000 personer Det är inte helt orimligt att tänka sig att det är en näring som är på väg att dö ut.

De som arbetar med kustnära yrkesfiske upplever i dag flera stora samhällsförändringar samtidigt, enligt Malin Andersson. Det handlar om politiska beslut som påverkar fiskekvoterna, om nya EU-bidrag som ska få yrkesfiskare att ge sig in i andra branscher och om allmänhetens bild av hur en typisk fiskare är. Flera av de Malin Andersson intervjuat i sin forskning upplever att de framställs som giriga och omedvetna om miljö- och klimatfrågor.

– I själva verket pratar de mycket om hållbart fiske, utan att använda exakt de orden.

 

Läs hela artikeln på DN.se